Нова фишинг измама дебне в интернет. Хакери този път атакуват потребители на abv поща, като им изпращат имейл с информация за тяхна онлайн поръчка. За новата схема информираха бдителен читател на TrafficNews.

„Използвам този имейл само за работни цели, никога не правя с него онлайн поръчки. Именно там светна сигналната лампичка, че нещо не е наред“, заяви читателят ни.

Още в началото обаче за по-будните потребители впечатление прави, че този имейл е изключително лаконичен. В него няма никакви данни за фирма или сайтът за пазаруване, какво обикновено правят големите компании. Липсва всякаква информация и за самата поръчка. Единственото, към което води първия поглед са големите букви „ТУК“, с прикачен линк.

Именно там започва проблемът. Ако натиснете към този линк е твърде вероятно да бъдете автоматично отведени към платформа за точене на пари от сметка и лични данни.

Съмнителният имейл е изпратен от потребител с никнейм Мартина Светломирова (marsvetlomirova79@abv.bg).

Не съм щраквал на линка, защото ми е ясно какво може да последва. Много потребители, които не са наясно как работят фишинг схемите обаче може да се заблудят и да има неприятни за тях последици“, заяви още читателят ни.

Проверка на медията ни показва, че сайтът, към който фишинг линкът отвежда, всъщност е онлайн платформа за фактури. Там следва да попълните личните си данни, както и данни за разплащателна сметка или дебитна карта, с която да прехвърлите парите по чужда сметка.

Припомняме, че такива схеми за плащане по имейл са едни от най-честите опити за посегателство с лични данни и средства. Особено благоприятен период пък е месецът на „голямото пазаруване“, когато хората масово правят онлайн поръчки заради коледните намаления.

Ето последната схема, за която TrafficNews ви разказа съвсем наскоро:

Нова измама! Фишинг линкове точат банкови карти в популярни платформи за пазаруванеПовечето измамници използват едни и същи схеми, за да достигнат до личните данни и тези от дебитните и кредитните карти