Нова измама, с така наречена „фишинг” платформа, има за цел да достигне до данните от дебитни и кредитни карти на потребители в популярния сайт за пазаруване bazar.bg. 

За схемата ни информираха наши читатели, които са се усъмнили в достоверността на линк, който им е изпратила уж купувачка на „smart часовник”. Според този линк, тя е платила артикула и когато се пристъпи към получаване на сумата от продавача, се изисква той да въведе данните от банковата си карта. По този начин измамниците се добират до сметките на потребителите.

Търсените артикули са най-вече скъпа техника - смартфони, часовници, слушалки и други аксесоари.

Наша проверка установи, че такъв вид плащане не съществува в системата на bazar.bg и дори от сайта предупреждават за подобен тип измами.

Повечето измамници използват едни и същи схеми, които най-често са свързани с изпращане на капаро, споделяне на лични данни и предварително плащане на разходи по транспорт. Кореспонденцията винаги се осъществява извън сайта, чрез съобщения в приложения за чат, като се използват български или чуждестранни номера на предплатени сим карти. Накратко ще Ви разкажем за най-популярните схеми на измама.

Предоставяне на лични данни

Продавачът (или купувачът) по едни или други причини се опитва да Ви вземе личните данни – номер и код на банковата карта, разплащателна сметка, приканва ви да се свържете с него по e-mail и т.н. Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Съветваме Ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни.

Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода.

Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Съветваме Ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни.

Получавате писмо на български, преведено с Google преводач

Получавате писмо на съмнителен български – с разбъркан словоред, неразбираеми фрази и т.н. Това писмо най-вероятно е написано от измамници и преведено с Google преводач. Обикновено в него се предлагат стоки на ниски цени и продавачите искат предплата или цялата сума в аванс или просто искат да получат Вашите лични данни. Съветваме Ви да не отговаряте на подобни писма.

Изключително изгодни предложения или обявени за подаряване стоки

Публикувани са обяви с прекалено ниски цени за съответната стока или директно са обявени за подаряване. Най-често написани на чужд език или с Google преводач. В последващ контакт искат от вас да преведете авансово пари за транспорт. Съветваме ви да не взимате под внимание подобни обяви и да не влизате в контакт с подателите им.

В конкретния случай потребителите не са станали жертва на измама, като са заподозрели, че най-вероятно става въпрос за измамна схема. От изпратеният ни линк ясно се вижда, че в случая има предоставено име на измамника - Дарина Стоянова (вероятно фалшиво) и точен адрес за доставка на „уж” заплатената стока - 3200 Бяла Слатина ул. Васил Левски 21

Ето и целия разговор с въпросната Дарина по Viber, където тя дори няма снимка: