Подмарката на БМВ, обединяваща най-екологичните модели на компанията - BMW i, от тази година ще бъде официално представена в България, беше обявено при представянето на резултатите на "БМВ груп България" за 2016, съобщава Дневник.

До момента i-моделите можеха да се поръчват през представителствата на БМВ в чужбина – основно Гърция и Австрия. Търсещите удоволствие от шофирането при минимални нива на вреди емисии могат да избират между два i-модела - спортният хибрид i8 и електромобилът i3.

От октомври миналата година в България има и първи оторизиран М дилър на БМВ, като това е "Бова кар". През миналата година най-спортните модели на БМВ са намерили 41 клиенти, което е 6% всички сделки за марката. Най-продаваният модел е M4, следван от X6M и X5M.

Х5 е най-търсеният модел на БМВ в България

В България за миналата година са продадени общо 908 автомобила с марката БМВ, което е ръст от половин процент спрямо 2015 година. Най-голям дял има моделът X5 със 17%, следван от BMW X1 и X6.

По отношение на използваното гориво в България дизелите са много по-търсени (съотношението е 88 към 12%). Ако става въпрос за броя цилиндри, шестцилиндровите двигатели са най-популярни и с тях са половината от продадените коли БМВ.

Четирицилиндровите редови двигатели реализират 44% от продажбите в страната, следвани от осемцилиндровите агрегати с 4% и трицилиндровите, които заемат 2% от продажбите. 82% от купените автомобили БМВ в България са с интелигентната система за задвижване на четирите колела xDrive.

При МИНИ в годината преди смяната на един от най-популярните модели - "Кънтримен", на българския пазар са реализирани 94 автомобила (-9.62%). От "БМВ груп България" отчитат успешно представяне на мотоциклетното звено с 55 продадени единици и ръст от 10%.