Купуването на телевизори вече е сложно начинание. Ако пък искаме да си вземем и евтин телевизор или поне такъв на най-добрата възможна цена, задачата се превръща в същинска главоблъсканица. Добри и евтини телевизори съществуват, но всичко, което трябва да направите, е да ги откриете.

Цените варират много, когато става въпрос за бюджетни телевизори (или не толкова бюджетни) с еднакви размери. Производителите и продавачите на телевизори използват допълнителни характеристики, нови технологии и хиперболизирани разкази за качеството на изображението, за да ви накарат най-накрая да ги изберете, когато си търсите нов телевизор. И, както обикновено, интернет е пълен с множество мнения и впечатления, толкова различни едно от друго, че изобщо не помагат проблемът да се реши.

Ето защо ще се опитам да ви помогна да се ориентирате през стотиците и дори хиляди евтини и скъпи оферти, за да намерите идеалния за вас телевизор. Има няколко основни неща, които трябва да вземете предвид:

1. Игнорирайте (повечето) спецификации

Като общо правило, основната цел на списъка със спецификации на телевизора е да ви бомбардира с объркващи термини и цифри в опит да преглътнете по-високата цена и да си купите възможно най-скъпия модел. Единствените цифри, които трябва да гледате, са размерите на екрана и броят на портове на телевизора.

Вместо да се доверявате на списъка със спецификациите на производителя, за да получите представа за това кой телевизор работи по-добре, моят съвет е да го игнорирате напълно. Списъкът може да ви помогне, когато се опитате да изберете телевизор от няколко варианта евтини телевизори и искате да знаете кой има HDR, който е смарт или кой има не знам какво невиждано до сега дистанционно управление, но в повечето случаи е безполезен и често пъти подвежда.

2. Колкото по-голям, толкова по-добре 

Моята препоръка е, когато търсите евтин телевизор, да вземате онзи с най-големия размер, който може да си позволите с вашия бюджет. Така, за спалнята потърсете евтин телевизор с диагонал от поне 101 сантиметра (40 инча), а за хола или всекидневната - телевизор с диагонал по-голям от 125 сантиметра. С други думи, когато става въпрос за евтини телевизори, единственото нещо, за което си струва да си похарчите парите повече от всяка друга функция като 4К резолюция, HDR, или смарт, е големият диагонал на екрана. Основната причина, която чувам от хора, които си търсят нов телевизор, е че "старият не е достатъчно голям".

3. 4K и HDR? Да, струва си!

Евтините или не-евтините 4K телевизори са известни още като UHD (Ultra High Definition) и имат четири пъти повече пиксели, отколкото евтините телевизори със стандартна резолюция 1080p. Това звучи добре, но в действителност е трудно да се види разликата в яснотата между един добър HDTV и 4К телевизор.

От друга страна, в днешно време 4K телевизори са лесни за производство, така че тяхната цена пада постоянно. Освен това, широкото предлагане на такива модели превръща тези с по-ниско качество на изображението в наистина изгодна сделка. Все пак, говорим за евтини телевизори.

4. Свързването при евтините телевизори
 

Това е най-простото нещо, защото повечето аксесоари, които могат да бъдат свързани към телевизора, го правят през HDMI портовете. В такъв случай, значение има единствено колко HDMI порта притежава телевизорът, който сте си харесали. Ако има и USB входове и четец за SD карти, още по-добре.

5. Смарт телевизор? Не е необходимо.
 

Ако си мислите за това дали си струва да похарчите допълнителни пари за телевизор, който има добра картина, звук и е качествен, тогава това дали да бъде и "смарт телевизор" не е решаващ фактор. С добро свързване ще можете да използвате външно устройство за свързване към интернет. И почти всяко устройство, което използвате за достъп до интернет, ще се справи с това много по-добре от вашия телевизор.