Семейство от Китай се е съберало отново с отдавна изгубения им син благодарение на програма с изкуствен интелект, която използва алгоритъм за сравнение на лица.

На 20 януари 1999 г. съпругата на Сие Кефинг излиза до магазина, за да купи зеленчуци. Жената оставя сам в дома им спящия 10-месечен Кингшуай, като не заключва входната врата. Тя игнорирала двамата „подозрителни" мъже, които видяла в сградата. Когато се върнала 10 минути по-късно, майката открила празна детската люлка.

С помощта на своето семейство, приятели и местните власти, Сие и съпругата му издирват момчето в множество градове и провинции, включително Пекин, Тиендзин и Хенан. Това струва на родителите всичките им спестявания, а покрусената майка изпада в дълбока депресия заради мъка и вина.

Базирана в Пекин компания е разработила програма, която чрез изкуствен интелект създава изображения на база алгоритъм за сравнение на лице между възрастта и родството. Те използват снимки на родителите и по-големия брат на Кингшуай, за да генерират неговия днешен образ, пише Дарик нюз.

Снимката веднага е предадена на полицията, която започва да следи за лице с подобен външен вид. И в края на ноември действително го засичат. Сега отвлеченото бебе Кингшуай е 25-годишен мъж.

Самоличността на Кингшуай е доказана с ДНК анализ.

Оказа се, че като бебе той е бил продаден от двамата си похитители на бездетно семейство. Единият от мъжете, които е участвал в отвличането вече е покойник, но полицията е издирила и арестувала другия.