Холандски учени определиха биологичния предел на човешкото дълголетие, предаде Франс прес, цитирана от vesti.bg. Той е 115,7 години за жените и 114,1 за мъжете. Статистици от университета в Тилбург и Ротердам изследвали данни от около 75 хил. холандци, взети в продължение на 30 години. Била регистрирана точната възраст на кончините им.

По думите на ръководителя на изследването Джон Айнмал, хората живеят вече по-дълго, но дълголетниците сред нас не са станали по-възрастни през последните 30 години. Явно се сблъскваме със стена. Продължителността на живота расте, като броят на 95-годишните се утрои в Холандия. Но нейният предел е 114-115 години, твърди Айнмал.

Никой човек не е живял по-дълго от 122 г. – възрастта, достигната от французойката Жан Калман през 1997 г. Резултатите на холандските учени потвърждават тези на проучване от есента на 2016 г., според които естествената граница на човешкия живот е не повече от 125 години. Изследователите смятат, че това е така, защото има възрастова граница, отвъд която хората просто не могат да преминат по естествен път.