Темата за съществуването на извънземните продължава да бъде все още любопитна и интересна, а учените не спират да търсят доказателства, че живот има и извън нашата планета. Този път вниманието им е привлечено от луната Европа - четвъртия по големина естествен спътник на Юпитер.

Според нови научни модели подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот. Eкип на NASА е изчислил, че процеси като радиоактивен разпад и приливните сили биха могли да генерират достатъчно топлина, за да може да се получи течна вода под повърхността на ледената луна, на която температурите никога не надвишават -140 градуса по Целзий.

Очаква се NASA да предприеме научна мисия към Европа през 2024 г., като учените искат с нейна помощ да проверят луната за признаци на живот.

Основната цел на проучванията на планетарните учени на НАСА е открият откъде идва тази вода. Следващата стъпка ще бъде проучване дали са налични някои от другите условия за възникване на живот. Изпускането на стълбове пара на повърхността на Европа показва, че луната е геологично активна, като танцът ѝ с Юпитер и луните Йо и Ганимед причинява вътрешни напрежения, които биха могли да поддържат океана в течно състояние.

Източник: hicomm.bg