От тази събота влизат в сила нови условия за употреба на комуникационното приложение WhatsApp. Или трябва да ги приемете, или ще изгубите постепенно всичките му функции, съобщава френското специализирано издание "Телерама".

Преди три месеца приложението обяви нови условия, включващи позволение за споделяне на данни с Facebook, собственика на WhatsApp. Това предизвика гнева на много потребители, някои от които се пренасочиха към използването на други комуникационни програми към приложения, за да избегнат крайния срок. Той обаче настъпва днес.

С две думи, за да запазят всички възможности на WhatsApp, ще трябва неговите 2 милиона потребители да приемат новите условия, които ще позволяват споделяне на някои от техните данни с Facebook и неговите клиенти. Целта е по този начин да печели от компаниите и търговците.

Съобщенията няма да бъдат сред данните, които могат да бъдат споделяни. Това обаче не важи за телефони и IP адреси. Приложенията и без това вече споделят някои данни, сред които списъци с адреси, дата и продължителност на съобщенията, както и името на събеседника.

Ако откажете да приемете новите условия, от днес вашето приложение ще започне да "деградира". Например няма да имате достъп до списъка с разговорите, но все още ще можете да отговаряте на аудио или видео обаждания, както и на съобщения (ако са активирани известията). Но това ще бъде само на първо време, тъй като много бързо и тези възможности ще приключат.