Да, наистина обичаме мобилните устройства, които улесняват комуникацията и ни дават свободата да работим и да се забавляваме където и да се намираме. Но в един момент всички опираме до зарядното. Благодарение на нова технология, разработена от екипа на Dr. Prasad Jayathurathnage , Dr. Xiaojie Dang, Sergei Tretyakov и Constantin Simovski от Aalto University може би ще открием истинското безжично зареждане, както е в мечтите ни.

Първо трябва да изясним основите на безжичното зареждане: най-често, посредством сензори, предавател открива наличието и позицията на устройството и изпраща енергия в неговата посока.

Технологията на екипа заобикаля тази нужда, като създава канали за трансфер на мощност във всички посоки, пише hicomm. Каналите за трансфер автоматично се настройват според посоката на движение, което най-общо казано, помага на телефони, таблети и друг тип устройства с вграден такъв тип приемник да се зареждат без никога да са във физически контакт с някакво зарядно. Този ефект е постигнат чрез проектирането на специфични електромагнитни полета. Към този момент технологията има 90% ефективност на отстояние 20 сантиметра, като тя намалява с увеличаване на разстоянието. Концепцията вече е получила своите доказателства, но въпреки това трябва да бъдат проведени и допълнителни тестове, които да затвърдят, че тя е напълно безопасна за хората. Изследователският екип вече е кандидатствал и за патент за предавателя, защото според тях “Истинското безжично зареждане означава повече лична свобода”.