Поставен е нов световен рекорд за броя на сателитите, изпратени в космоса с една ракета.

143-те полезни товара, с всякакви форми и размери, излязоха в орбита с ракета SpaceX Falcon, изстреляна от Флорида. Числото надвишава предишния рекорд от 104 сателита, изстреляни от индийско превозно средство през 2017 г.

Това е допълнително доказателство за основните структурни промени, които се случват в космическата дейност, които позволяват на много повече участници да се включат.

Тази промяна е в резултат от революция в здрави, миниатюризирани, евтини компоненти - много взети директно от потребителска електроника като смартфони - което означава, че почти всеки може да изгради способен сателит в много малък пакет.

С предложението на SpaceX да транспортира тези пакети в орбита само за 1 милион долара, търговските възможности ще продължат да се отварят.

Самият SpaceX имал 10 сателита на Falcon - най-новите допълнения към неговото телекомуникационно мега съзвездие Starlink, което ще осигури широколентови интернет връзки по целия свят. SuperDoves пък са с размерите на кутия за обувки. Много от другите полезни товари на ракетата Falcon обаче били малко по-големи от чаша за кафе, а някои бяха по-малки дори от книга с меки корици.