Продажбите на електрически превозни средства в Норвегия достигнаха дял от 48% през първата половина на годината. Това е световен рекорд на пазара на електрически транспорт, според публикация на CleanTechnica

Същевременно, продажбите на хибриди (plug-in) за периода януари-юни 2020 г. възлизат на 69% от всички продажби на автомобили в скандинавската страна. Това също е рекорд в сегмента на хибридните автомобили.

Големият интерес на Норвегия към екологично чистия транспорт насърчи почти всички световен производители на автомобили да предложат собствени изцяло електрически или хибридни модели на пазара в страната, но Volkswagen се представя най-добре.

Ето как изглежда Топ 5 на най-продаваните модели в Норвегия през първото полугодие:

- Audi e-tron: 5618 продадени бройки (9% от пазара)

- Volkswagen e-Golf: 3 717 броя (6% от пазара)

- Hyundai Kona EV: 2486 броя (4% от пазара)

- Nissan LEAF: 2428 броя (4% от пазара)

- Mitsubishi Outlander PHEV: 1864 броя (3%)

Tesla със своя Model 3 заема едва 7-мо място в класацията с продадени 1795 електромобила в периода януари-юни 2020 г., сочат данните на CleanTechnica, предаде technews.bg.

Според Жозе Понтес, анализатор от консултантската група EV-Volumes, продажбите на изцяло електрически автомобили в Норвегия през юни 2020 г. са намалели с 32%, в сравнение с юни 2019 г. В същото време се наблюдава увеличение в продажбите на хибриди със 77%.

Топ 5 за юни изглежда по-различно от класацията за полугодието. Най-продаваният модел е Volkswagen e-Golf (707 броя), следван от Hyundai Kona EV (535), Tesla Model 3 (527), Volvo XC40 PHEV (475) и Skoda Octavia (459).

Норвегия си постави за цел да спре продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до средата на това десетилетие. За да стимулира продажбите на екологично чисти превозни средства, правителството освободи купувачите на електромобили от данъците, които плащат собствениците на ДВГ автомобили.