Проектът на НАСА за изпращане на астронавти на Луната през 2024 г. ще се реализира с помощта на 11 частни компании, съобщиха от космическата агенция. Партньорите ще участват в разработката на модули за кацане, скафандри и други системи, необходими за мисията.

Пилотируемите космически изследвания и завръщането на човека на Луната са приоритети след избора на Доналд Тръмп за президент. В тези начинания САЩ ще си сътрудничат не само с международни партньори, вкл. Русия и Канада, но и с водещи частни компании от космическата индустрия.

НАСА вече е сключила „отворен” договор с няколко частни американски компании за пренасяне на оборудване и други товари до Луната през следващите 10 години. В бъдеще агенцията планира да изгради няколко многократно използваеми модула за кацане, които ще позволят на екипажа на орбиталната станция LOP-G да пътува до лунната повърхност и обратно, пише technews.bg.

По-рано планът предвиждаше изпращане на хора на Луната до 2028 г., но неотдавна американското правителство реши да ускори процеса. В крайна сметка беше обявено, че кацането на астронавтите на лунната повърхност трябва да се извърши през 2024 г.

Сред партньорите на НАСА в лунната мисия личат имената на компаниите Boeing, Aerojet Rocketdyne, SpaceX и Blue Origin. Вече са подписани предварителни договори в рамките на инициативата NextSTEP. Ако резултати от изследванията и разработките отговарят на изискванията на НАСА, компаниите ще станат пълноправни участници в инициативата за връщане на човека на Луната.