Американската космическа агенция НАСА тества своя нов лунен скафандър. Като част от това начинание, инженерите трябва да... стрелят по прототипа.

Тестването се осъществява с 12-метрово въздушно оръдие, чиято скорост е приблизително два пъти и половина от скоростта на звука. Целта е да се симулират извънземните опасности като удари от микрометеорити например.

"Ако обектът е под налягане, изтичането на кислород може да бъде катастрофално в зависимост от това колко голям и бърз е течът", коментира Майк Перейра от НАСА, предаде dir.bg. "Този тип изпитания са от съществено значение за различни космически мисии, така че да се гарантира надеждността на оборудването."

Екипът също така прави оценка и на строителни материали, които бъдещите астронавти биха могли да използват за изграждане на постоянни жилища на Луната. Перейра и неговият екип все още анализират събраните данни, за да определят кои са най-добрите тъкани и материали, които космическата агенция ще използва за предстоящите си мисии "Артемида".