зминалото десетилетие доведе до доста промени и нововъведения в ежедневието на хората по целия свят. Доста често тези промени се дължат на технологиите.

Самите технологии обаче сякаш не се развиват чак толкова бурно. В началото на десетилетието смартфоните бяха голям хит и привличаха огромно внимание. С увеличаването на потреблението на мобилния интеренет социалните мрежи също се превърнаха в доминираща тема.

Но през последните няколко години на десетилетието тези технологии останаха на заден план. Пазарът на смартфони достигна своя връх и вече не расте. Социалните мрежи също пренасочиха вниманието си от ръст на потребители в опити просто да ги задържат.

През последните години липсва голям технологичен хит, който да привлече вниманието на всички. Въпреки че не липсват актуални теми като 5G, стрийминг услуги, социални мрежи и т.н. потребителите не се впечатляват чак толкова много както преди.

Това не е изненада. Хората свикнаха с факта, че технологиите постоянно се развиват и променят. Освен това сега самата технологична индустрия е в период на реализация на всичките големи обещания от последните години. Създаването на новите мрежи, облачните услуги, стрийминг платформите и т.н. е сложно предизвикателство. То не е толкова бляскаво и привличащо внимание, но е важно и ще продължава още няколко години.

Едва след това ще може да започне следващият период на бурен технологичен възход. Тогава ще дойдат изкуственият интелект, добавената реалност, умните очила, защо не и квантовите компютри.

Но докато технологичната индустрия е в привидно затишие, резултатите от нейната работа продължават да имат своето влияние. През втората половина на десетилетието фокус придобиха не самите технологии, а ефектът от тях върху хората, обществото и икономиката.

А този ефект се оказа доста мащабен. Фалшивите новини и манипулациите в социалните мрежи продължават да са тема, която води до политически скандали, вмешателства в избори и др.

Мащабното събиране на лични данни от страна на ИТ компаниите също беше поставено на фокус. Регулаторите търсят начини да ограничат тази практика или поне да въведат по-ясен ред и правила. Самите компании също се надпреварват да изтъкват колко внимателни са с данните на хората. Не липсват и все по-мащабни хакерски атаки, които достигат до данните на стотици милиони хора.

Междувременно технологиите започнаха да навлизат във все повече сфери на ежедневието. Те са все по-голяма част от здравеопазването, като вече дори смартфонът може да следи общото здравословно състояние и да генерира и споделя данни за него. Здравните и финансовите услуги се превръщат в нова любима сфера на ИТ гигантите, които продължават да търсят нови и нови сфери, в които да разширят дейността си.

Всичко това показва колко много промени са направили и въвели технологиите през последното десетлиетие. Повечето от тези промени изглеждат малки, но всъщност са значителни, особено когато се разгледат обобщено. Те показват и най-важната промяна - по-различният начин на мислене и възприемане на технологиите. Ако преди 10 години те все още бяха нещо новаторско за хората, то днес те вече са рутинна част от ежедневието им, която не забелязват докато не изчезне, например когато Google или Facebook се срине за кратко. Тогава всички засегнати бързо осъзнават колко много неща от ежедневието им всъщност вече зависят пряко от технологиите.