За комфортна работа с Android устройства се препоръчва елиминирането на всички ненужни програми.

Специалистите от Avast представиха списък от приложения, които най-често износват смартфоните с операционната система Android. В хода на изследването компанията е разгледала три показателя – разход на заряд на батерията, обем на оперативната памет и мобилен трафик.

Сътрудниците на Avast публикуваха два рейтинга. В първия от тях са събрани мобилните приложения, които като правило са автоматично заложени в операционната система. Сред тях са приложението за гледане на карти Google Maps, услугата за слушане на музика Google Play Music, а също така програмата за влизане в профила Google Plus.

На първо място сред най-опасните приложения е приложението Samsung AllShare.

Вторият списък съдържа в себе си приложения, които собствениците на Android-телефони сами свалят на устройствата си. Най-опасното е Samsung WatchON, а най-безобидното сред опасните - Adobe Acrobat Reader, което се използва за четене на книги и други файлове в разширение pdf.

Като цяло изследователите от Avast са отбелязали 8 приложения на производителя Google и 7 програми на Samsung. Най-тежки за Android смартфоните са ChatON, Google Hangouts и LINE.

От компанията дават добри оценки за следните приложения: Snapchat, Spotify и musical.ly, а също така за приложението на Facebook. Преди време последното бе в първите редици на рейтинга, включващ най-опасните за Android смартфоните приложения.