Какво е NFT? Обяснение на незаменимите токени

В буквален превод NFT означава "незаменими токени". През последните месеца те станаха толкова популярни, че дори са на път да изместят криптовалутите от светлината на прожекторите. Цифровите активи се продават като екзотични холандски лалета от 17-ти век – някои дори за милиони долари и привличат все повече и повече инвеститори.

Но струват ли си NFT парите или това е поредния капан за инвеститорите търсещи бърза печалба? Някои експерти казват, че са балон, готов да избухне,  други вярват, че NFT са тук, за да останат и че ще променят инвестирането завинаги.

NFT е дигитален актив, който представлява обекти от реалния свят като изкуство, музика, елементи в игра и видеоклипове. Те се купуват и продават онлайн, често с криптовалута и обикновено са кодирани със същия основен софтуер като много криптовалути.

Въпреки че съществуват от 2014 година, NFT придобиват своята известност през последните месеци, защото стават все по-популярен начин за закупуване и продажба на цифрови произведения на изкуството. От ноември 2017 година, до сега са похарчени зашеметяващите 174 милиона долара за NFT.

NFT обикновено са "единствени по рода си" или поне "една от много ограничени серии" и имат уникални идентификационни кодове. За това подсказва и името им – „незаменими токени”.

По същество NFT създават дигитален недостиг. Това е в рязък контраст с повечето дигитални творения, които са почти винаги безкрайни в предлагането. Хипотетично, прекъсването на предлагането би трябвало да повиши стойността на даден актив, ако приемем, че е в търсенето.

Много NFT, в началото са били дигитални творения, които вече съществуват под някаква форма на друго място - например емблематични видеоклипове от NBA, красиви голове във футбола, игри или дигитално изкуство, които вече се откриват в мрежата под форма на снимки или клипове.

Например, известният дигитален художник Майк Уинкълман, по-известен като „Бийпъл“, създаде колекция от 5000 ежедневни рисунки, за да създаде може би най-известната NFT в момента, „ВСЕКИ ДЕН: Първите 5000 дни“, която се продава за рекордните над 70 милиона долара.

Защо обаче хората са готови да харчат милиони за нещо, на което лесно могат да направят екранна снимка или да изтеглят свободно от интернет?

NFT позволява на купувача да притежава оригиналния артикул. Не само това, той съдържа вградено удостоверяване, което служи като доказателство за собственост. Колекционерите ценят тези „права на дигитално самохвалство“ почти повече от самия артикул.

С какво NFT се различава от криптовалутата?

NFT означава незаменим токен. Обикновено се създава с помощта на същия вид програмиране като криптовалутата, например Bitcoin или Ethereum, но приликата свършва дотук.

Например физическите пари и криптовалутите са „заменяеми“, което означава, че могат да се търгуват или обменят един за друг. Те също са равни по стойност – един долар винаги струва колкото друг долар; един биткойн винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на криптовалутите ги прави надеждно средство за извършване на транзакции в блокчейна.

NFT са различни. Всеки „назаменим токен” има цифров подпис, който прави невъзможно NFT да бъдат разменени или равни помежду си (следователно, незаменими). Един клип с красив гол във футбола например, не е равен на друг клип, просто защото и двете са NFT.

Как работи NFT?

NFT съществуват в блокчейн, където се записват транзакции. Вlockchain като основен процес, прави възможни и криптовалутите.

По-конкретно, NFT обикновено се държат в блокчейна на Ethereum, въпреки че други блокчейн също ги поддържат.

NFT може да представлява изкуство, GIF файлове, видео и спортни акценти, колекционерски предмети, виртуални аватари и скинове на видеоигри, музика и много други.

По същество, NFT са като физически колекционерски артикули, самоче цифрови. Така че вместо да получи действителна маслена картина, която да окачи на стената, купувачът получава цифров файл.

Те също така получават изключителни права на собственост. Точно така, NFT могат да имат само един собственик в даден момент. Уникалните данни на NFT улесняват проверката на тяхната собственост и прехвърлянето на токените между собствениците. Собственикът или създателят може също да съхранява конкретна информация вътре в тях. Например, художниците могат да подписват своите произведения на изкуството, като включат своя подпис в метаданните на NFT.

За какво се използват NFT?

Технологията Blockchain и NFT предоставят на художниците и създателите на съдържание уникална възможност да си осигуряват приходи от своите стоки. Например, художниците вече не трябва да разчитат на галерии или аукционни къщи, за да продават своето изкуство. Вместо това изпълнителят може да го продаде директно на потребителя творбата си като NFT, което също им позволява да реализират повече от печалбите за себе си. Освен това художниците могат да програмират авторски възнаграждения, така че да получават процент от продажбите, когато изкуството им е продадено на нов собственик. Това е привлекателна характеристика, тъй като художниците обикновено не получават бъдещи приходи, след като изкуството им бъде препродадено.

Трябва ли да купите NFT?

NFT са рискови, защото бъдещето им е несигурно и все още няма много история, за да преценим представянето им. Тъй като NFT са толкова нови, може би си струва да инвестирате малки суми, за да го изпробвате засега.

Инвестирането в NFT е до голяма степен лично решение, но ако имате свободни пари, може би си струва да помислите.

Имайте предвид, че стойността на NFT се основава изцяло на това, което някой друг е готов да плати за него. Следователно търсенето ще управлява цената, а не фундаменталните, технически или икономически показатели, които обикновено влияят върху цените на акциите и поне като цяло формират основата за търсенето на инвеститорите.

Всичко това означава, че NFT може да се препродаде за по-малко, отколкото сте платили за него. Или изобщо да не можете да го препродадете, ако никой не го иска.

Въпреки това, подхождайте към NFT точно както бихте направили при всяка инвестиция: Направете свое проучване, разберете рисковете – включително, че може да загубите всичките си инвестиции, а ако се решите, бъдете предпазливи.