Световният икономически форум публикува списък на нововъзникващите и развиващите се технологии през 2019 година. Експертите са идентифицирали технологичните пробиви, които могат да имат силно положително въздействие върху нашия свят.

Списъкът включва технологии, които могат да окажат влияние върху икономиката и хората през следващите пет години и които са особено привлекателни за инвеститори и учени.

Ето и 10-те най-важни технологии на близкото бъдеще.

Биоразградима пластмаса

В света се произвеждат годишно над 80 млн. тона пластмасови изделия. Според прогнозите на експертите този обем ще се увеличи три пъти до 2050 година.

В същото време на този етап се рециклират само по-малко от 15% от използваната пластмаса, пише Money.bg. Ето защо биоразградимата пластмаса ще помогне за решаването на този проблем, тъй като тя ще бъде произведена от биомаса и съответно се разлага на биомаса.

Снимка 353219

Социални роботи

Днес роботи могат да разпознават гласове, лица и емоции, да различават реч и жестове, да отговарят на вербални и невербални сигнали.

Те дори могат да поддържат зрителен контакт с човека. Роботите все повече се използват при грижите за възрастните, за образованието на децата, както и за много други подобни функции.

Металинзи

Тези лещи са толкова тънки, че досега не е било възможно да се прилагат на практика в традиционния смисъл на думата.

Въпреки това, промените в производствения процес при лещите ще направят сензорите и медицинските устройства много по-компактни.

Снимка 332358

Лечение на протеинов дисбаланс

Вътрешно нарушен белтъчен баланс може да доведе до рак и други заболявания.

За разлика от нормалните белтъци, протеините нямат ясна структура, така че не са лесни за лечение.

Въпреки това, използвайки най-новите технологии, учените са намерили начин да предотвратят промяната в структурата им достатъчно дълго, за да има ефект.

Снимка 435866

Осезаемо дистанционно присъствие

Представете си видеоконференция, в която можете да се почувствате така, сякаш сте в една и съща стая с вашите събеседници.

Това може да бъде реалност за бъдещи видеоконференции.

Снимка 308854

"Интелигентни" изкуствени торове

През последните години подобряването на торовете се свързва с повишаване на тяхната способност за бавно освобождаване на хранителни вещества, когато те са необходими.

Проблемът обаче е, че торовете все още съдържат амоняк, урея и калиев карбонат.

Последните версии на "умните" торове използват по-екологични източници на азот, както и микроорганизми, които подобряват ефективността.

Иновативна система за проследяване и опаковане на храни

Определянето на източника на замърсяване на храните може да отнеме няколко минути, а не няколко дни, както е сега.

Това ще бъде резултат от нов подход за проследяване на произхода на храните по веригата на доставки.

В допълнение, сензорите върху опаковката ще могат да покажат кога храната е почти развалена, което ще намали нуждата от изхвърляне на ненужните храни след изтичане на срока на годност.

Снимка 277746

Безопасни ядрени реактори

Опасността при използване на атомната енергия е, че горивните пръчки могат да прегреят и да освободят водород, който може да експлодира.

Учените разработват ново гориво с ниска вероятност от прегряване, но ако това се случи, те ще отделят малко водород или изобщо да не го излъчват.

Предимството на новите пръти е, че те могат да заменят съществуващите с лека модификация на оборудването.

Снимка 423474

Съхранение на ДНК данни

Съвременният свят произвежда много данни, и в този смисъл учените смятат, че след 100 години магнитните и оптичните системи за съхранение ще достигнат максималния си капацитет. В допълнение, тези системи за съхранение консумират много енергия.

ДНК няма такива ограничения. Според някои измервания цялата информация, която ни е необходима през годината, може да се вмести в ДНК куб с дължина на едната страна от 1 метър.

Снимка 334460

Съхранение и използване на възобновяема енергия

Литиево-йонните батерии ще бъдат водеща технология за следващите 5-10 години, смятат учените.

Подобряването на качеството на батериите ще доведе до факта, че те могат да акумулират енергия от 4 до 8 часа.

Това е достатъчно, за да се осигури слънчева енергия у дома по време на вечерния пик на потреблението.