Глобалната атака с изнудващия криптовирус WannaCry предизвика ужас и паника през уикенда, след като хиляди компютри бяха заразени. Сега експертите по сигурност очакват инфекцията да се разраства, тъй като хората се връщат на работа и включват компютрите си към интернет.

Microsoft твърди, че модерните й системи като Windows 10 не са уязвими към атаки от WannaCry. Но по света има твърде много компютри, които работят с неподдържани версии на Windows, вкл. Windows XP, Windows Vista и Windows 8. Софтуерната компания вече пусна авариен ъпдейт за тези системи, но определено ще отнеме доста време, докато всички протенциално застрашени потребители инсталират кръпката.

По данни на NetMarketShare, не по-малко от 9,3% от Windows компютрите работят под управление на неподдържани операционни системи, вкл. трите споменати по-горе, без да броим Windows Server 2003, чийто дял вероятно е много малък.

Windows XP е шокиращо популярен. В момента това e третата най-разпространена операционна система при персоналните компютри с дял от 7,04%, въпреки че вече е на 16 години и не се поддържа от Microsoft. Актуализацията на Windows XP е единственият начин за защита на потребителите и Microsoft призовава всички да инсталират новите пачове, за да не „плачат” в крайна сметка от WannaCry. Тъй като кибератаките стават все по-сложни, няма друг начин клиентите да се предпазят от заплахи, освен да обновяват редовно своите системи. В противен случай те буквално ще трябва да борят проблемите на настоящето с инструменти от миналото, казват от Microsoft.

WannaCry е мощно напомняне, че базови неща в информационните технологии като изискването компютрите да бъдат актуализирани и защитени е отговорност на всички и висшите мениджъри следва да подкрепят това, допълват от софтуерната компания. За потребителите на неподдържани версии на Windows аварийният пач на Microsoft е изключение и компанията не планира в бъдеще да ги пази. Посланието, което тя отправя от много време насам, е ясно – обновете системите си до актуалната версия Windows 10.