Equinix (Nasdaq: EQIX), глобална компания за взаимосвързаност и центрове за данни, отпразнува откриването на втория си International Business Exchange™ (IBX®) център за данни в София на 9 април. Той ще подпомогне българските компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, осигурявайки им взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят.

IBX центърът на стойност 19 млн. щатски долара е уникална от технологична гледна точка стоманобетонна сграда с много естествена светлина и дебели товароносими плочи. Сградата ще се захранва със 100% зелена енергия – практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам.

Новото съоръжение ще даде възможност на клиентите в региона да осъществят стратегията си за дигитална трансформация. Те ще имат достъп до над 52 пазара чрез Platform Equinix и най-свързаните центрове за данни в България и в световен мащаб.

Според Global Interconnection Index, проучване, публикувано от Equinix, темпото на растеж на скоростта на взаимната свързаност (обменът на данни между компании извън публичния интернет) ще надмине това на интернет трафика почти два пъти, а обемът на обменените данни ще бъде 10 пъти по-голям до 2021 г. Взаимосвързаността в Европа се очаква да нараства с 44% годишно и да достигне през 2020 г. над 1450 терабайта в секунда. Това ще представлява повече от една четвърт (29%) от скоростта на взаимосвързаност в глобален мащаб.