С научни изследвания е било становено, че е от голямо значение къде държите телефона си - ако го държите твърде близо до себе си, това може сериозно да навреди на здравето ви. Учените предупреждават, че радиацията от мобилния телефон е не само опасна, но тя може да свърши с летален изход.

Всяка зона от тялото може да бъде изложена на постоянна радиация, излъчвана от мобилния телефон, но някои части са по-уязвими от други. В един от анализите за въздействието на мобилните телефони върху тялото е разгледан случай на жена, която има навика да държи мобилния си телефон в сутиена. В последствие тя развива рак на гърдата. При нея не е имало други предразполагащи рискови фактори.

Специалисти онколози стигат до извода, че има само една възможност, която може пряко да допринася за рака й. Моделът на рака и разпространението на раковите клетки се свързва перфектно с формата на мобилния й телефон. Лекарите не могат да докажат, без съмнение, че мобилният телефон на жената причинява рак на гърдата, но нейната история наистина е предупреждение към други жени, които държат телефоните си на същото място. Има доказателства, че носенето на мобилен телефон на бедрото може да доведе до слабост в една определена област на таза.

Изследователите измерват костната плътност на таза на 150 мъже и жени, които редовно носят своите мобилни телефони, прикачени към колана. Те открили, че костната, минерална плътност се понижава от страната на таза, където се носят телефоните. Това предполага, че плътността на костите може да бъде неблагоприятно засегната от електромагнитните полета, излъчвани от мобилните телефони. Израелска изследователска група съобщава за рязко увеличение на тумори на паротидната жлеза през последните 30 години.

Паротидната жлеза е най-голямата слюнчена жлеза и се намира най-близо до бузата – същото място, където повечето хора държат мобилните си телефони, докато говорят. Информацията от тези изследвания едва ли ще убеди някого да спре да използва своя мобилен телефон, но предупреждението за това колко опасна може да бъде радиацията за здравето може поне да ви накара да се замислите колко дълго говорите по телефона и колко близо до тялото си го държите, пише zdrave.to.