Технически затруднения има с космическия кораб Марс 2020 , който носи новия марсоход, съобщиха от НАСА, цитирани от Ройтерс.

Мисията към Червената планета, изпитва технически затруднения, като работят само основните му системи, съобщи агенцията.

Епичното пътуване на роувърът с размер на автомобил започна от военновъздушната база “Кейп Канаверал” във Флорида с ракетата “Атлас Ви”. "Данните сочат, че космическият кораб е влязъл в състояние, известно като безопасен режим, вероятно защото част от космическия кораб е била малко по-студена от очакваното, докато Марс 2020 е бил в сянката на Земята", заяви НАСА. В изявлението се добавя:

"В момента мисията "Марс 2020" извършва пълна здравна оценка на космическия кораб и работи за връщането на космическия кораб в нормален режим за пътуването му до Марс."

Припомняме, че НАСА изстреля най-модерния марсоход от военновъздушната база във Флорида. Той търси условия за живот на Червената планета. 

Мисията струва на САЩ около 2 милиарда и 400 милиона долара. Марсоходът ще търси микроорганизми в кратерите по повърхостта на Марс. Предположенията са, че някога в тях е имало вода, в която може да се е зародил живот.