Потребителите на по-стари телефони с Android често имат проблеми, тъй като техните устройства са твърде остарели за някои услуги.

От септември 2021 г. много уебсайтове няма да могат да се отварят на смартфони с Android 7.1 Nougat или по-стари. Причината за това е цифрова проверка.

Органът за цифрово удостоверяване, Let's Encrypt, отдавна е издал цифров документ, потвърждаващ автентичността на дадена страница. Компанията, която изготвя допълнителните сертификати на IdenTrust - Let's Enrypt - няма да удължи договора, който изтича през септември 2021 г.

Приблизително една трета от уебсайтовете използват сертификати Let's Enrypt, така че не всички устройства, които използват сертификата IdenTrust, ще имат достъп до уебсайтове.

Според данни от тази година около една трета от устройствата с Android все още използват операционната система Android 7.1 Nougat, което означава, че в момента тя работи на десетки милиони телефони и таблети.

Тези, които не искат да сменят телефона, могат да инсталират браузъра Firefox Mobile, който ще им позволи да отварят страници със сертификат за „изтекла“ за известно време.

За да проверите коя версия на Android използва телефонът ви, трябва да отидете в Settings> About Phone и там ще намерите цялата необходима информация.