Организацията на обединените нации заяви, че американският милиардер и бивш кмет на Ню Йорн Майкъл Блумбърг е преназначен за специален пратеник, който да ангажира правителствата и бизнеса за справяне със заплахата от глобалното затопляне.

Обединеното кралство заяви в петък, че генералният секретар Антонио Гутериш иска бившият кмет да „мобилизира по-силни и по-амбициозни действия в областта на климата“ в навечерието на глобалната среща на върха през ноември.

Срещата на върха, отложена с година поради пандемията на коронавируса, се разглежда като ключов момент в международните усилия за ограничаване на предизвиканите от човека климатични промени шест години след създаването на Парижкото споразумение.

Договорът от 2015 г. ангажира страните да намалят своите емисии на парникови газове, така че температурите да не се повишат с повече от 2°C в идеалния случай 1,5 °C.

Гутериш призова лидерите да задействат икономиките си така, че спрат допълнителните газове, покачващи температурата в атмосферата до 2050 г.

Блумберг, ще ангажира държавни служители и членове на частния сектор и гражданското общество за финализиране и изпълнение на планове, особено в страните с високи емисии, индустриите и секторите, за значително ускоряване на прехода към чиста енергийна икономика, казва ООН.