Microsoft представи Windows 11, своята операционна система от следващо поколение, на виртуално събитие. Новият софтуер ще позволи на приложенията за Android да работят на десктопа на Windows.

Продуктовият мениджър Panos Panay обеща по-малки, по-бързи актуализации на защитата - често срещано оплакване за потребителите на Windows - и каза, че те ще се случат във фонов режим. Windows 11 също така ще позволи на потребителите да конфигурират множество настолни компютри за работа, вкъщи и игри, като на Mac.

Microsoft казва, че в момента около 1,3 милиарда устройства ползват с Windows 10.

Демо версията за предварителен преглед на новата система ще бъде пусната на разработчиците на приложения следващата седмица.

Windows 11 ще се предлага като безплатна актуализация за съществуващите потребители на Windows 10 - въпреки че някои устройства няма да имат правилните спецификации. Те включват минимум 64 гигабайта памет и 4 гигабайта RAM.

Една козметична промяна е поставянето на бутона "Старт" в долния център на екрана, а не в лявата страна.

В допълнение, Windows 11 ще се отличава с по-тясна интеграция с комуникационната платформа на Microsoft Teams. Xbox Games Pass, абонаментна услуга, предлагаща достъп до стотици игри, също ще бъде предварително инсталирана.

Технологичният гигант заяви, че ще споделя повече печалби от своя магазин за приложения със създатели и разработчици - тъй като конкурентната Apple продължава да се сблъсква с предизвикателства пред своя бизнес модел.

Когато Windows 10 стартира през 2015 г., Microsoft заяви, че това ще бъде окончателната версия на операционната система. Оттогава обяви, че Windows 10 ще бъде пенсиониран през 2025 г.