Американската компания Microsoft през следващите седмици ще продължи преговорите с китайския ByteDance за закупуването на популярното приложение TikTok. Те трябва да бъдат завършени не по-късно от 15 септември, заяви Microsoft.

Отбелязва се, че решението да продължи обсъждането на въпроса за закупуването на TikTok е взето след разговор между изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела с президента Доналд Тръмп. "По време на този процес Microsoft се надява да продължи диалога с правителството на Съединените щати, включително с президента", цитира изявление на сайта на компанията РИА Новости.

Microsoft възнамерява да придобие TikTok при условие на пълен преглед на сигурността и подходящи икономически ползи от САЩ. Ако сделката е успешна, се очаква и Microsoft да поеме контрола върху операциите на приложението в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да подпише изпълнителна заповед, забраняваща китайското приложение TikTok в страната. Американските власти многократно са повдигнали опасения относно сигурността на личните данни, с които TikTok работи.