Мъжете в Пловдивска област са по-активни при ползването на интернет от дамите. 67.7% от господата редовното сърфират в нета, докато при жените процентът е съответно 57.9 на сто. Това показват резултатите от изследване за използване на информационно-комуникационни технологии в домакинствата, проведено от Националния статистически институт. През 2018 г. 62.8% от населението на възраст 16 - 74 навършени години се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистриран растеж от 2.3 проценти пункта, а в сравнение с 2010 г. - ръст от 23.8 проценти пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 87.2% от лицата с висше образование, 63.3% от тези със средно образование и 41.4% от лицата с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа. Използване на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление се наблюдава при 21.0% от лицата от област Пловдив.

На въпроса „Имате ли Вие или някой от членовете на домакинството достъп до интернет вкъщи, независимо от устройството за достъп? (вкл. мобилен телефон или смартфон)”, положително са отговорили 74.4% от анкетираните, като е отбелязан спад от 1.8 процентни пункта спрямо предходната година. Средната стойност за страната по този показател е 72.1%. По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 6-то място в страната.