Биткойнът достигна двуседмичен връх, малко под 40 000 долара в понеделник, след пореден уикенд, в който цената реагираше на туитове от шефа на Tesla Илон Мъск, пише Investor.bg

Мъск парира критиките за влиянието си на пазара и заяви, че Tesla е продала около 10% от биткойните си, но може да възобнови транзакциите с дигиталната валута.

Ако се окаже, че разумен дял от около 50% от възобновяеми енергии се използва в производството на биткойни и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши трансакции с криптовалутата, пише в съобщението на Мъск в неделя вечерта.

Мъск обяви през март, че Tesla ще продава в бъдеще автомобилите си срещу биткойни. През май обаче той направи обратен завой и оправда това с опасения за климата. Мъск също така написа в туит в неделя вечерта, че Tesla е продала около десет процента от своите биткойни, „за да потвърди, че биткойн може просто да бъде ликвидиран, без да се движи пазарът". Цената на биткойна се повиши с над 9% до 39.838.92 след това съобщение в неделя.


В своя туит Мъск сложи линк към публикация в сайта Cointelegraph, която той отхвърли с думите "Това е неправилно". Там беше цитирано интервю с ръководителя на доставчика на финансови услуги Sygnia Магда Виержицка.

„Това, което видяхме с биткойните, е манипулирането на цените от много мощен и влиятелен човек“, казва Виержицка там. Имаше пазарни колебания в биткойните, които тя би определила като „пазарна манипулация от Илон Мъск“.

Ако това се случи с публично търгувана компания, това ще бъде разследвано от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и ще бъде строго наказано. Мъск съзнателно бил увеличил цената на биткойна, наред с други неща, като пише туитове, в които се споменава, че Tesla е купила биткойни за 1.5 млрд. долара, казва шефката на Sygnia. След това той продал голяма част от него на пика на цената.