Международна обучителна програма за високоспециализирани ехографски ставни изследвания ще се проведе в Пловдив на 12 и 13 април. Събитието е първото от подобен мащаб и в него участват лекари от 15 държави.

„Целта на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук е да популяризира ставната ехография като важно и водещо образно изследване при диагностиката и мониторирането на болестите на опорно-двигателния апарат и да разшири използването му у нас, подобно на другите европейски държави. Това ще спомогне за подобряване на диагностиката и проследяване на ефекта от лечението при пациентите с ревматични заболявания.”, заяви проф. д-р Анастас Баталов, който е председател на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук.

Асоциацията е създадена от съмишленици – ревматолози, активно практикуващи в ежедневната си практика ставна ехография. Мащабната научна среща ще се проведе в Медицински университет-Пловдив и Университетска болница "Каспела". В рамките на програмата ще бъде представено приложението на ставната ехография в България.

В рамките на друго събитие на 12 април от 13,30 часа във Факултета по дентална медицина на бул. „Христо Ботев” №3 в Пловдив ще бъде представена нова технология, която ще подпомага студентите по дентална медицина в своето обучение.