От години компаниите твърдят, че летящите таксита са реалистична алтернатива на земния транспорт. Сега едно такова най-сетне ще полети. Компанията Wisk, която е дъщерен проект на Boeing, получи разрешение от властите в Нова Зеландия да започне полети с пътници на борда на своето електрическо автономно летящо такси на име Cora. Полетите ще се провеждат над областта Кентърбъри в страната, макар все още да не се знае кога ще започнат, пише hicomm.bg.

Ако името Cora ви звучи познато, това е защото за него се говори  в сектора от известно време, макар и в различни форми. През 2016 г. съоснователят на Google Лари Пейдж основа компанията за летящи коли Kitty Hawk. Под ръководството на AI експерта Себастиан Трун, отговорен за самоуправляващите се коли на Google, Kitty Hawk, създаде двуместен автономен летящ апарат на име Cora. 

През 2018 г. Kitty Hawk опита да създаде автономно въздушно такси в Нова Зеландия и се оърна към Boeing. В резултат на това партньорство година по-късно се роди Wisk. Целта на проекта е летящото такси Cora да бъде повикано чрез приложение и да лети като комбинация от автономни системи и отдалечен пилот-човек.

Cora не е единствената небесна амбиция. Uber има големи планове за своята програма Elevate, докато немската компания Volocopter също таи сериозни амбиции. Ако пробните полети с хора на Cora са успешни обаче, мечтата за летящи таксита най-сетне ще започне да се сбъдва по реален начин.