Световноизвестната компания, произвеждаща детски играчки, ЛЕГО бавно е започнала да проправя път към бързорастящия пазар на канабиса и възнамерява да използва коноп за всичките си линии от блокчета до 2030 г., твърди Plastic News.

Датската компания досега винаги е използвала пласмаса, произведена от нефтени продукти и затова не е изненада, че на няколко пъти е била изправяна пред сериозни проблеми с еколозите. Тъкмо това е и причината да търси заместител до 2030 г. и за момента изглежда се е спряла на конопа.

Всъщност канабисовото растение е идеален материал за производство на пластмаса заради високото му съдържание на целулоза. По неофициална информация от ЛЕГО са открили формулата за нов, изключително здрав материал, който се прозивежда именно от коноп.

В основата на цялата огромна империя, която ЛЕГО успя да създаде през последните 60 години, винаги е стояла пластмасата.

Но компанията в момента инвестира милиони, за да се отърве от нея. До 2030 г. – само след десетилетие – всичките 60 млн. блокчета, които се произвеждат годишно, трябва да са изработени от коноп.

И изглежда точно конопът е изгодния, екологичен и възобновяем алтернативен материал, който ЛЕГО са търсили досега. Проектния управител на компанията Алан Расмусен, в интервю от 2012 г., казва следното:

„Трябва да намерим материал, който е също толкова добър, колкото този, който използваме сега. Трябва ни материал, който ще е също толкова добър, колкото сегашния, който след 50 години пак ще може да се използва. Защото концепцията за ЛЕГО се предава от поколение на поколение”.

Дали новината от Plastic News е достоверна или базирана на обикновени спекулации? За момента отговорът на този въпрос е чиста спекулация, но вероятно ще видим развитие в идните седмици или месеци.