Скандалът с Huawei се завихря все повече. Един от най-големите пазари в Китай е изправен пред доста голямо предизвикателство и никой няма ясната представа защо.

Тази сутрин един от големите производители на процесори в света обяви, че спира да работи с Huawei, за да се "съобрази с последните регулации от страна на американското правителство". Така катастрофата за бизнеса на Huawei става с особено големи размери, защото с това решение компанията ARM блокира достъпа на китайския технологичен гигант до текущото, а и бъдещо развитие в производството на чипове.

Новината за това идва само дни след като Google и Microsoft също прекратиха работата си с Huawei, а смъртта на китайската компания става все по-предизвестена.

Експерти по сигурността още преди година започнаха да предупреждават за проблемите с Huawei, но през последната седмица нещата ескалираха и доведоха до пълно изолиране на китайския технологичен гигант от неговите американски партньори. Така и обаче не стана съвсем ясно защо правителството на САЩ вярва, че Huawei е заплаха за националната сигурност на страната, а доказателствата, които би трябвало уж да подкрепят решението на тихоокеанската държава да сложи китайската компания в черния списък, остават тайна.

Първата вълна от притеснения около Huawei са свързани по-скоро с телефонните кули, отколкото с телефоните. Китайската компания е един от основните доставчици за тяхното изгграждане, защото телефоните се свързват именно към техния хардуер (заедно с този на компанията "Ериксон" и "Куалком").

Законотворците направиха всичко възможно да държат Huawei настрана, докато останалите големи компании в сферата усилено се надпреварват за изграждането на 5G мрежата.

Никога не е имало солидни доказателства за задни вратички в телефонните кули на Huawei, но според слуховете няма нужда от такава. Докато има комуникационен канал между седалището на Huawei в китай и телефонната кула на компанията в САЩ, то значи рискът азиатската държава да осъществява шпионаж е достатъчно голям. Освен това Китай има и дългогодишна история на подслушвания, извършени именно по този начин. Иначе казано - не е трудно да пуснеш зловреден софтуер по канала, независимо дали е извършен с помощта на Huawei или пък чрез хакери зад гърба на компанията.

Макар и опасенията да са доста сериозни (и съвсем с причина), онова, което се случи през последната седмица отива доста далеч и няма особено голяма логика, пишат от The Verge. Законодателните промени от страна на САЩ забраняват на компаниите да осъществяват бизнес с Huawei, което доведе до оттегляне на няколко техноолгични гиганти от бизнеса. Но рестрикцията се отнася за онова, което американските компании продават и няма нищо общо с покупката. Мобилните устройства, произведени от Huawei изобщо не се предлагат на американския пазар, така че телефоните, които ще бъдат засегнати от промените в бъдеще, няма да бъдат доставени до САЩ така или иначе.

Затова и е доста трудно да се намери логика в рестрикциите, които уж би трябвало да предпазват националната сигурност на тихоокеанската държава. Отнемането на лиценза на Huawei за Android няма да има никакво значение за устройствата в САЩ, нито за участието на китайската компания в производството на ARM чипове. Пораженията са по-скоро косвени и ще окажат влияние на участието на Huawei в битката за 5G мрежата, което може би не е случайно.
След прибързаните мерки никой от Белия дом не е излязъл с публично обяснение защо черният списък изобщо е бил нужен, а ходът вече предизвиква и сериозни последици в политически план и целия кабинет на президента Доналд Тръмп.

Простичкото обяснение на цялата ситуация продължава да бъде лошото поведение на Huawei през годините - нарушения на интелектуалната собственост, извършени под масата и кражба на информация, попадаща под закрилата на търговската тайна.

Но ако проблемът е именно този, то това ще доведе до последствия и върху други китайски играчи на пазара в бъдеще, особено ако говорим за целенасочено спрямо Китай агресивно поведение.