Microsoft потвърди, че ще прекрати поддръжката за Internet Explorer, на 17 август 2021 г.

Технологичния концерн добави, че уеб приложението на Microsoft Teams вече няма да се поддържа в браузъра от края на ноември 2020 г.

Всички останали приложения и услуги на Microsoft 365 ще имат същата съдба що се касае до браузър версията им. Тяхната  поддръжката ще бъде спряна до лятото на следващата година. Поддръжката на Office 2019 за услугите на Office и Microsoft 365 също изтича през октомври 2023 г.

След тези дати потребителите или ще имат меко казано влошено "преживяване", когато използват приложения и услуги в браузъра, или няма да могат да се свържат изобщо. 

След стартирането си през 1995 г. Internet Explorer бързо се превърна в най-използвания браузър с дял на използване от 95% до 2003 г. Съществуването му обаче е заложено на карта от няколко години, след като популярността му намаля, след излизането на Mozilla Firefox през 2004 г. и Google Chrome през 2008 г.

През 2015 г. компанията обяви, че Microsoft Edge ще замени браузъра. Това бе и предизвестен край за Internet Explorer. На следващата година Internet Explorer беше детрониран като най-използваният браузър, като Google Chrome зае челното място.

По-старата версия на Edge ще бъде прекратена на 9 март 2021 г., което ще даде възможност за развитие на най-новата итерация на наследника. Последната версия на Edge всъщност разчита на софтуера на Chrome.

Това означава, че потребителите на практика имат достъп до повече функции, включително тези, предназначени за Google Chrome.

Microsoft Edge ще разполага и с режим на Internet Explorer, което ще позволи достъп до наследени приложения, за да засвидетелства уважение на бизнеса, който е направил инвестиции.