Adobe Flash, мултимедийният софтуер, който пусна безброй анимирани видеоклипове в ерата преди YouTube, официално е „древна технология“.

Към 31 декември Adobe спря да получава софтуерна поддръжка и Microsoft съобщи на потребителите на Windows 10, че е време да премахнат Flash, ако вече не са го направили.

Прилагането на актуализацията ще премахне само Adobe Flash Player, инсталиран с Windows, но не и ако е специално вмъкнат от друг източник, каза Microsoft. След като актуализацията завърши, Adobe Flash ще бъде премахнат от контролния панел и потребителите на Windows 10 няма да могат да изтеглят предишната актуализация на версията.

Потребителите могат също да изтрият Adobe чрез уеб сайта на Adobe. Ако все още имате нужда от Flash, трябва да нулирате компютъра си и да го настроите на предишната точка за възстановяване.

 

До края на месеца Microsoft също ще премахне Flash от новия си браузър Edge.

„От януари 2021 г. Adobe Flash Player ще бъде изключен по подразбиране и всички версии, по-стари от KB4561600, издадени през юни 2020 г., ще бъдат блокирани“, съобщава PCPress.

Новата актуализация на Microsoft, която в момента е достъпна чрез каталога за актуализации, напълно премахва Flash от операционната система, но само за потребители на Windows 10 от версия 1903 и по-нови версии, както и няколко версии на Windows Server. Пачът ще бъде пуснат след няколко месеца чрез Windows Update и ще бъде достъпен в началото на 2021 г. чрез услугата Windows Server Update. Първоначално актуализацията не е задължителна и няколко месеца по-късно ще стане препоръчителна.