Развитието на компаниите за споделено пътуване, като Uber и Lyft, беше възможно заради наличието на 4G мобилна мрежа.

Благодарение на 5G мрежата, някой ден колите ще могат да се навигират самостоятелно, без да има водач зад волана.

Автономните коли са само едно от многото възможни приложения на 5G технологията, която тепърва ще се разгръща по света, пише CNN. 

Компаниите се надпреварват коя ще има най-бързата или най-голямата 5G мрежа.

А държавите по света искат да бъдат сред първите, които разполагат с напълно функционална мрежа от ново поколение, главно защото много иновации на бъдещето ще бъдат разработени на база 5G, смятат анализатори.

Но потребителите ще трябва да почакат доста повече, отколкото си мислят, за да станат свидетели на сериозни иновации някой ден.

Това е така, тъй като има нужда от време, първо - за развитие на самата мрежа, и второ - за разработка на концепции, като умни градове, операции от разстояние и напълно автоматизирани заводи.

Трите основни разлики между 4G и 5G са по-бърза скорост, по-висок капацитет и по-слабо забавяне във времето за комуникация между устройства и сървъри.

Но за да се използват тези предимства, трябва да бъде изградена нова инфраструктура, която струва милиарди долари и инвестиции всяка година.

Скорост

Скоростта е най-често посочваното предимство на мрежите от ново поколение.

Очаква се 5G да бъде близо 100 пъти по-бърз от 4G. С подобна скорост човек ще може да изтегли от интернет филм с продължителност 2 часа за по-малко от 10 секунди. Понастоящем това се случва за около седем минути чрез 4G мрежите.

Бързата скорост очевидно ще подобри популярни услуги, като стрийминг платформите и магазините за мобилни приложения, но реално ще промени много други сфери.

Експертите в производството говорят за възможностите за поставяне на камери из дадено предприятие, чрез които бързо да се събират и анализират данни, свързани с мониторинг на качеството на създаваните продукти в реално време.

Тези скорости са възможни, тъй като повечето 5G мрежи са изградени на база супер високочестотни вълни. Високите честоти могат да предават повече информация с по-висока скорост спрямо 4G мрежите. 

Но сигналите в този спектър не могат да предават на големи дистанции и трудно минават през стени, прозорци и прочее.

Това не звучи много обещаващо, когато говорим за бъдещето, от което се очаква по-голяма мобилност. 

За да решат този проблем, операторите изграждат 5G мрежи, в които има тонове малки клетки, често поставени в непосредствена близост една до друга.

Поради тази причина повечето оператори изграждат 5G мрежа град по град, тъй като, за да бъде функционална подобна мрежа, градът трябва да е пълен с тези клетки.

Поради това навярно много сгради ще бъдат оборудвани със собствени 5G клетки, за да функционира мрежата вътре в постройката.

Капацитет

Всички сме изпадали в дразнещата ситуация, в която на сравнително малка площ, като концерт или спортно събитие, се оказва, че достъпът до мобилната мрежа е претоварен.

Прекалено много устройства се опитват да използват мрежата, което води до претоварване. Инфраструктурата просто не може да поеме толкова голям брой устройства, което води до забавяне в скоростта на пренос на данни и по-дълго време за сваляне от интернет.

Очаква се 5G да разреши този проблем. Следващото поколение мрежи се очаква да имат доста по-голям капацитет от 4G.

Това означава не само по-добра свързаност за всички телефони, но и потенциал много повече устройства да използват същата мрежа по едно и също време.

Експертите сравняват 5G с футуристична магистрала, която разполага с много повече ленти, респективно много повече водачи могат да шофират по нея.

Това ще позволи така нареченият Интернет на нещата да разгърне потенциала си. С други думи – създават се условия огромно количество уствойства да са свързани помежду си, което е и основната концепция зад идеята за умен град.

Забавяне

Малка, но значителна разлика съществува между скоростта и забавянето (латентност), което е времето, нужно на устройствата, за да комуникират помежду си или със сървър, който им изпраща информация.

Скоростта е времето, което е нужно на вашия телефон, за да изтегли съдържание на уебсайт. Забавянето пък е времето, за което дадено устройство разбира, че е получило съобщение от друго устройство.

Въпреки че забавянето се измерва в милисекунди, всичките тези милисекунди се увеличават, когато човек прави или получи огромен пакет от информация, като тежко видео или в случаите, в които автономен автомобил се движи по улиците самостоятелно.

Забавянето вече е ниско заради 4G, но 5G ще направи така, че то буквално да изчезне от картинката.

Това ще позволи на хората по света да работят, играят или учат от разстояние, без да има забавяне, което да попречи на конкретни процеси, които се случват в реално време.

Това ще бъде особено важно за иновации, като автономните коли, които се нуждат от сигнали през цялото време, чрез които успешно да навигират движението си в градска среда, например.

Надежност?

На фона на обещанията за бързина, нулево забавяне и висок капацитет, това, че 5G разчита на вълни с честоти с нисък обхват не изглежда особено обещаващо.

Дори в градовете, където операторите посочват, че изграждат 5G мрежа, може да се окаже трудно човек да остане свързан към нея през цялото време.

Възможно е за известен период от време хората реално да използват микс от 5G и 4G.

Така, когато сте в близост до 5G станция, вашето устройство ще се ползва от бързия интернет, но когато излезете извън обхвата й, тогава устройството ще се прехвърля към 4G станция.

Източник: profit.bg