Фейсбук профилите на няколко души с изявена гражданска позиция бяха блокирани в последните дни заради неспазване на принципите на социалната мрежа. Кога ФБ заключва профили и как можем да ги възстановим?

Обикновено Facebook налага различни по тежест санкции след докладване от други потребители. Те варират от изтриване на конкретен пост или серия от постове, забрана за публикуване, поставяне на профила под карантина за определен период, а най-тежката санкция е сваляне на целия профил без право на възстановяване.

Тролски атаки

Жертва на блокирани профили често стават изявени лидери на обществено мнение. Това оставя впечатление, че те са атакувани от "тролски армии", които докладват залпово постове и профили. Социалната мрежа не потвърждава ефективността на тази тактика. Оттам уверяват, че решенията за санкция на профил не се вземат автоматично, а след оценка на техните редактори по съдържанието. Няма значение колко потребители са докладвали за злоупотреба конкретния профил - броят на жалбите не влияе върху тежестта на санкцията. Оценява се единствено публикуваното съдържание.

Ето как от централата на Facebook обясниха пред OFFNews механизма, по който решават кога да наложат санкция върху съдържанието:

Разчитаме на фейсбук общността да докладва неподходящо съдържание. Имаме глобален екип, който денонощно разглежда сигналите. Приоритетно, веднага се оценяват онези, засягащи сигурността, вкл. свързаните с тероризъм. При такива сигнали наши служители преглеждат всяко свързано с тях съдържание и го свалят от сайта.

Понякога се случва първоначално наложената защитна мярка да бъде преразгледана и да бъде както облекчена, така и повишена. Това се случва след по-детайлно разглеждане на контекста. Възможно е например Facebook да свали даден пост, а по-късно, след преглед на останалото съдържание, да блокира целия профил. Допуска се и обратното - след обосновано възражение от потребителя санкцията да бъде отменена. Facebook дава достатъчно възможност за обратна връзка, макар поради обема на потребителите тя понякога да отнема неприятно дълго време.

Когато потребителят бъде докладван, той е информиран защо се налага това, но не и от кого е дошло оплакването. В същото време, докладването не гарантира, че постовете/профилът задължително ще бъдат премахнати. Facebook може да прецени, че това не се налага.

Акаунти, засечени в сериозни нарушения на правилата, не се възстановяват.

Хора или компютри решават да заключат ли профила?

Мнозина се питат кой и как решава кое съдържание е добро и кое трябва да отпадне. Ето какво обясняват от Facebook пред OFFNews:

Въпреки че Facebook използва предимно автоматизирани системи в помощ на ръчното преглеждане от редакторите на съдържание, социалната мрежа проучва и допълнителни начини автоматизацията да може да отчита или премахва съдържание, което категорично нарушава правилата и няма място във Facebook. Засега се използва автоматизация, напр. в умереността на съдържанието; за да се разпознават дублиращи се докладвания, така че ако 1000 души докладват определено съдържание, Facebook не възлага 1000 душида го прегледат.

Автоматизираните системи се използват и за идентифициране на голи и порнографски снимки.

"Всеки докладван вид съдържание обаче се преглежда от истинско лице, квалифицирано, за да определи дали действително прави или не нарушава Стандартите на Общността на Facebook и взема решение дали да бъде премахнато от платформата", уверяват от корпорацията на Марк Зукърбърг.

Едно докладване е достатъчно, за да бъде премахнато съдържанието, ако нарушава правилата. В същото време, множество докладвания няма да доведат до премахването на съдържание, ако отговаря на стандартите. "Когато получим жалба, я разглеждаме по същество, не разследваме защо конкретен човек я е направил или колко доклади са подадени", обясняват от социалната мрежа.

Кога се блокират профили

Най-общо, това се случва при нарушаване на правилата за ползване на социалната мрежа в следните случаи:

1. Системно забранено поведение след получаване на предупреждение или многократни предупреждения от Facebook 

2. Непоискан контакт с други потребители с цел тормоз, реклама, популяризиране, любовни срещи или друго неуместно поведение

3. Използване на фалшиво име

4. Представяне за друго физическо или юридическо лице или друга фалшива самоличност

5. Публикуване на съдържание, което не е в унисон с условията за ползване на Facebook.

Какви постове/профили не толерира Facebook

1. Oтправяне на директни заплахи срещи личната или обществената сигурност

2. Подтикване към самонараняване или самоубийство, както и към хранителни разстройства. Може да се споделя информация, свързана с тези теми, но не и да се подтиква към тях.

3. Профили, свързани с терористична дейност, организирана престъпност, криминална дейност, серийни и масови убийства, огранизирани групи на омразата.

4. Малтретиране и тормоз, които имат за цел да унижат или опозорят частни лица.

5. Достоверно звучащи заплахи срещу публични фигури, както и насочена към тях реч на омразата. Същото важи и за непубличните личности.

6. Социалната мрежа не може да се използва за организиране и подпомагане на престъпна дейност. Не се допуска и потребителите да се хвалят за извършени престъпления.

7. Сексуално насилие и експлоатация. Не се допускат както кадри от такива престъпления, така и снимки и видео, в които няма престъпление, но служат за отмъщение на заснетите хора.

8. Покупката, продажбата и търговията с лекарства, дрога, марихуана, оръжия и амуниции.

9. Голота, когато тя не е част от артистични проекти или социални кампании. Премахват се снимки на гениталии или напълно голи задни части, както и на женски гърди, ако се виждат зърната. Понякога се допуска да се публикуват голи бюстове, когато целта е медицинска или здравна информираност. Позволени са снимки на кърмещи жени или на кадри, показващи белези от масектомия. Може да се показват изобразяващи голи фигури произведения на изкуството. Не се допуска да се показва сексуален акт.

10. Реч на омразата въз основа на раса, етническа принадлежност, националност, религиозни убеждения, сексуална ориентация, пол, сексуални проблеми или медицински диагнози.

11. Изображения, които показват садистично удоволствие или възхваляват или празнуват насилието. Премахват се и изображения на фрапиращи форми на насилие, напр. обезглавяване, дори да са публикувани с информационна цел.

12. Премахват се засечени фалшиви профили и профили с крадена идентичност. Ако потребител е създал множество лични профили, бива помолен да ги изтрие и да остави само един или Facebook ще направи това.

13. Изпращане на спам съобщения

Какво да направим, ако профилът ни бъде блокиран

Обичайно, социалната мрежа изпраща предупреждение до потребителя при първо нарушение. Ако обаче нарушението продължава, може да се предприеме по-тежка мярка - като отказване на право на публикуване или забрана на целия профил.

Ако акаунтът на ваш приятел е забранен, той трябва да подаде жалба, използвайки адреса на електронна поща, свързан с акаунта му във Facebook.

Ако смятате, че профилът ви е забранен погрешно, може да напишете възражение, като предоставите за идентификация имейл или телефон и сканиран личен документ.

Основният момент обаче е да следите да не нарушавате по-горе описаните правила. Ако администраторите на социалната мрежа сметнат, че профилът ви е направил тежко нарушение, може да го изтрият без предупреждение и без право на възстановяване.