Само 2 дни след успеха на Обединените арабски емирства, китайски космически кораб влезе в орбита на Марс с мисия за кацане на роувър и събиране на данни за подземни води и възможни признаци на древен живот, съобщиха държавните медии.

"Китайската сонда Tianwen-1 успешно навлезе в орбита около Марс в сряда след почти седеммесечно пътуване от Земята", се казва в кратък доклад на агенция Синхуа. Tianwen, заглавието на древна поема, означава „Стремеж към небесна истина“.

Той  стана вторият космически кораб за два дни, който достигна червената планета. Орбитър от Обединените арабски емирства водеше във вторник.

Следващата седмица САЩ ще се опита да приземи своя марсоход Perseverance на марсианската повърхност. И трите мисии на Марс стартираха миналия юли, за да се възползват от близкото приравняване на планетата със Земята, което се случва на всеки две години.

Китайската мисия е най-амбициозната досега. Ако всичко върви по план, марсоходът ще се отдели от космическия кораб след няколко месеца и ще се опита да слезе. Така Китай ще стане едва втората страна, която е направила това успешно.

Досега само САЩ успешно са се докоснали до Марс цели осем път. Американският марсоход, наречен Perseverance, ще се стреми да докосне Марс на 18 февруари, за да търси и признаци на древен микроскопичен живот и да събира скали за връщане на Земята през следващото десетилетие.

Орбитът на ОАЕ, наречен Амал, Надежда на арабски, започна да обикаля червената планета във вторник, за да събере подробни данни. Шест други вече оперираха около Марс: трима американски, два европейски и един индийски.