С помощта на най-големия в света радиотелескоп учените за първи път уловиха неутрални водородни линии, излъчвани от екстрагалактични обекти, което би могло да бъде от полза за опознаването на тъмната материя, предава "Радио Китай", цитирано от dir.bg. Международният екип се ръководи от южноамериканския астрономически център на на Китайската академия на науките.

Улавянето на неутрални водородни линии е едно от най-важните научни цели на гигантския телескоп "FAST" и с негова помощ учените откриха излъчвания от три екстрагалактични обекта. Резултатите от тяхното изследване бяха публикувани в международното списание "Astronomy and Astrophysics Letter".

Най-големият радиотелескоп в света FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) се намира в югозападната китайска провинция Гуейджоу. Той бе пуснат официално в действие на 11 януари 2020 г.

FAST има огледало с диаметър 500 метра и събирателна площ 196 000 кв. метра. По време на тестовете през 2016 г. телескопът е засякъл сигнал от пулсар на разстояние 1300 светлинни години от Земята. Учените се надяват, че FAST ще помогне в откриването на следи от извънземни цивилизации. Проектът стартира през 2011 г. и погълна още 270 млн. долара, които бяха раздадени като компенсация на жителите на района Гуейджоу, за да се преселят на друго място.