Докато САЩ затвърждават водещата си позиция в индустрията за добив на биткойни, Китай си върна второто място в световната класация, въпреки че миналата година тази дейност беше забранена.

Според доклад, публикуван ден по-рано от Центъра за алтернативно финансиране в Кеймбридж (CCAF), между септември 2021 г. и януари 2022 г. на САЩ се падат 37,84% от глобалния хешрейт - мярка за изчислителната мощ, използвана за добив на цифрова валута. След като за кратко спаднаха след подновяването на китайските регулации, процентите на хеш се върнаха на първоначалните си нива миналата година, а след това продължиха да растат и да чупят рекорди. Според CCAF след миналогодишната забрана за добив в Китай, страната изведнъж е показала рязък скок на активността чрез "скрити операции за добив" и "отново се е превърнала в основен добивен център", като е взела 21,11% от световния хешрейт.

"Това навежда на мисълта, че в страната се развива нелегална дейност, което емпирично потвърждава предположенията на специалистите в бранша, които отдавна съществуват" - се казва в доклада. През май миналата година Пекин увеличи усилията си за борба с криптовалутната индустрия, но изглежда, че местните миньори продължават да работят чрез VPN. Поради това резултатите от проучването на CCAF може да са дори занижени. То се основава на данни за геолокация, докато участниците в сектора може да са използвали средства, за да скрият местоположението си.

На трето място в доклада се нарежда Казахстан с 13,22% от световния дял от добива, следван от Канада (6,48%) и Русия (4,66%), които допълват челната петица.