До края на годината в Кипър ще бъдат издадени първите лицензи на изграждане и експлоатация на 5G мрежи. Те ще включват общо 460 честоти.

Кандидатите да използват определения радиочестотен спектър за мрежите от новото поколение трябва да подадат офертите си до 17 септември, стана ясно от обявата за търга, която бе издадена в петък.

Очаква се до края на 2025 г. 5G мрежата да покрие 70% от населението на Кипър и всички магистрали, предава БНР.

Правителството продължава с модернизацията на електронната си съобщителна мрежа въпреки вандалските актове срещу мобилни станции и антени в последните месеци, заяви по-рано през юли заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос.

Досега полицията в Кипър е открила 22 дела срещу лица за участие или подстрекаване на други за палежи и повреждане на антени за мобилни телефони.

Според Световната здравна организация резултатите от научните изследвания не показват отрицателно въздействие на новите безжични технологии върху здравето на хората, посочи заместник-министърът.

5G мрежата ще играе ролята на катализатор за развитието на цифровата икономика в Кипър и ще бъде ключово предимство за неговата конкурентоспособност в Европа и на световния пазар, подчерта още Кириакос Кокинос.