Хората с увредено зрение ще водят спокоен живот, без да се нуждаят от кучета водачи, а с помощта на технологиите ще могат да отидат навсякъде. Автомобилът сам ще се управлява и търси място за паркиране Геймърите ще могат да играят любимите си игри навсякъде и по всяко време. Гласовото повикване ще се превърне във видеообаждане. Операции ще се правят от разстояние, концерти ще се гледат на живо, но от дивана вкъщи. А за да изтеглите филм с добро качество, ще са нужни само няколко секунди.

Това не е картина от далечното бъдеще, а реалност, която навлиза с идването на 5G мрежите и която ще промени живота ни. В сравнение с 4G най-забележителните характеристики на 5G са високата скорост и минималното времезакъснение. Затова потребителите първо ще усетят невероятната бързина на интернет.

Това означава, че няма да има прекъсване на живо предаване на спортни събития или концерти. Възможно става и едновременното свързване на хиляди хора по едно и също време на едно и също място, предава 24 часа. По-високата скорост на 5G ще увеличи възможностите на интернет на нещата, тоест различни уреди ще могат да “говорят” лесно и бързо помежду си.

Това дава огромен тласък на автономните технологии, които ще се възползват от високата скорост и липсата на времезакъснение. Това ще позволи автомобилът да се управлява сам и да реагира в рамките на 1 милисекунда. Тоест колите без шофьор ще могат да “усещат” пътя, другите превозни средства, пешеходците, светофарите, сградите ще анализират ситуацията на пътя, ще избягват задръстванията и ще избират най-подходящия маршрут.

5G води и до огромни промени в медицината, защото ще може да се развие наистина телемедицината, която лекува от разстояние, използвайки интернет. Няма да е нужно лекар и пациент да са заедно на едно и също място по едно и също време. И това ще важи не само за поставяне на диагнози, но и за извършването на операции, защото медицинският робот може да копира действията на лекаря синхронизирано.

А линейката ще може да поддържа връзка в реално време с лекарите в болницата, докато кара пациента в спешното. От нея ще може да бъде изпратена рентгенова снимка и видео, с които да се прецени състоянието на болния и да се направи подготовка, за да се спести ценно за живота му време.

Образованието също ще се възползва от новите технологии. Те ще дадат възможност за виртуални класни стаи като на живо, а преподаването ще става в реално време, със звук и картина. Онлайн ученето е особено важно в момента, а петото поколение мобилни мрежи ще създаде възможности за споделяне на знание от разстояние, виртуални класни стаи и виртуална реалност. Бързината на връзката, характерна за 5G, ще позволи стрийминг на видео във високо качество, AR и VR в реално време, умни класни стаи и нови възможности за забавление.

5G може да подпомогне и сектора на търговията на дребно, особено по време на възстановяването от пандемията. С новата технология ще може да се подобрява и клиентското преживяване, защото 5G прави възможно общуването и пазаруването чрез AR и VR, мобилния гейминг и AI, наистина достъпни за бизнеса и клиентите му. Няма да бъдат подминати и развлеченията - с очила за виртуална реалност всяко спортно събитие може да се гледа, все едно сте на стадиона или в залата.

Благодарение на 5G мрежата ефектът може да е дори по-добър - зрителите могат да променят посоката на снимане на камерите, дори да следят мача през очите на съдията или спортистите. При купуването на билет за концерти или състезание могат да проверят откъде се вижда най-добре и да запазят точно това място.

За геймърите ще е истински празник, защото игрите с добавена реалност ще са достъпни без проблем и от мобилно устройство. А стандартното обаждане до приятели, роднини или бизнес партньори се превръща в жива връзка. VR очилата дават възможност събеседникът ви да се появи пред вас в холографско триизмерно изображение, което не само говори, но и прави различни жестове, като че ли стои на живо срещу вас. 

Индустрията ще стане в пъти по-ефективна чрез използването на роботи. Умните домове ще претърпят стремително развитие, като в тях ще могат да се използват много повече устройства, които ще работят доста по-бързо и хората ще могат да ги управляват през мобилното си устройство.

Умните градове, които използват интелигентни системи за управлението на трафика, за паркирането, извозването на отпадъците, управлението на ВиК инфраструктурата и още много други улеснения, ще стават все повече и ще предлагат по-добри условия за живот на своите жители.

Всъщност няма да остане сфера от живота ни, която да не е повлияна от 5G. Ето защо без никакви задръжки технологията може да се нарече новата революция за човечеството. А тази революция вече докосва и България, тъй като и у нас има 5G мрежи, а само преди броени дни един от операторите в България официално получи своя лиценз за честотната лента 3600-3700 MHz.