Биометричните технологии набират все по-голяма популярност и са неизменна част от смартфоните. Водещите производители предлагат разнообразни методи за безопасно отключване на мобилните джаджи. Сензорите за пръстов отпечатък и лицевото разпознаване са най-разпространени, но сериозно развитие отчитат и технологиите за следене на очите.

Eдно от предимствата на този биометричен метод е, че следенето на движението на очите изисква единствено HD камера и специализиран софтуер, който да разчете събраната информация. Маркетинговите компанни могат да използват данните, за да виждат кои обекти на екрана най-често привличат вниманието ни, за да позиционират своите реклами.

Развитието на технологията се очаква да ускори навлизането на ново поколение очила с виртуална реалност. Изследване на Grandview Research, обаче разкрива, че софтуера за проследяване на очите може да разкрие много повече детайли за самите потребители, отколкото вероятно предполагате.

Определени параметри могат да разкриват когнитивни процеси и също така са подходящи за диганостициране на различни физически и ментални състояния, съобщават NewAtlas и Digital.

Движението на очите може да разкрие пола, възрастта, но също така да определи формата на очите, цвета на кожата и да открие симптоми на различни заболявания. Системите от този тип анализират изражението на лицето, движенията на веждите, броя и дълбочината на бръчките около очите и др.

Една от областите, в които проследяването на очите е по-ефективно от ЕЕГ е т.нар. "умствено натоварване". Реакцията на зеницата, скоростта на погледа и траекториите при следене на движещи обекти са уникални характеристики, които могат да служат за идентификация. Неслучайно очите са наричани "прозорци към душата".

Обработката на данните от изкуствен интелект и машинно обучение позволява още по-прецизно да се извлече пълен потенциал от наличната информация.