Лаптопите и компютрите са едни от най-често използваните предмети в ежедневието. Средно на ден човек пипа по 2617 пъти своите електронни устройства, споделят kaldata.com.

Lenovo България предлага няколко съвета за дезинфекция на дисплея и клавиатурата, с която да минимизирате възможността от пренасяне на зарази. Пълната дезинфекция на дисплея и клавиатурата намалява до минимум възможността от пренасяне на зарази. Подходете отговорно и почиствайте редовно лаптопа и компютъра си, следвайки тези съвети:

1. Изстискайте излишното количество течност от кърпата с дезинфектант преди употреба.

2. Най-безопасно е да използвате дезинфекциращи препарати, предназначени за домашна и офис употреба. Някои медицински дезинфекциращи препарати могат да доведат до обезцветяване, да наранят повърхностите и дори да попречат на правилното функциониране на устройството. Препоръчително е да следвате стъпките по-долу:

- Внимателно забършете цялата система, без да допускате изтичането на течност върху компютъра. Не бършете върху букси и портове. Наблегнете на клавиатурата и тъчскрийна!

- След дезинфекция следвайте процедурата, описана върху опаковката на препарата, за да избегнете нежелани химични реакции (например, почистете остатъчно количество от препарата, след изтичане на препоръчителното време);

- Винаги оставяйте компютъра да изсъхне напълно преди да го използвате отново.

3. Съставките на медицинските дезинфектанти варират в широки граници. В зависимост от наситеността на химикалите и продължителността на употреба, медицинските препарати могат да доведат до промени във външния вид на устройството и в правилното функциониране на системата. За да минимизирате този риск, придържайте се към следните правила:

- използвайте препарати на основата на водороден прекис;

- използвайте кърпички на алкохолна основа;

- не използвайте кърпички и препарати, които съдържат белина;

- избърсвайте излишното количество останал препарат веднага след  изтичане на препоръчителното време за действие и задължително подсушавайте със суха кърпа след това.