Първоначално хардуерът беше движещата сила за ръст при смартфонните чрез подобряване на технически параметри. Параметри като размер и резолюция на екрана, брой на изчислителните ядра и производителността на процесора, обем на оперативната и постоянната памет, резолюция на камерата и т.н. Но потенциалът на хардуера като двигател на растежа намалява и производителите се насочват към изкуствения интелект.

Като пример в това направление IHS Markit посочва виртуалните помощници от рода на Apple Siri и Google Assistant. Подобни решения стават все по-широко разпространени и се допълват от технологии за изкуствен интелект (AI), вградени в различни компоненти на смартфоните, вкл. камери и аудио подсистеми.

Смартфоните ще станат едновременно инструменти за достъп до изкуствен интелект и доставчици на данни за неговото обучение, отбелязват анализаторите. Потенциалът е огромен, като се имат предвид прогнозите, че към 2020 г. хората по света ще ползват общо над 6 милиарда умни телефона, в сравнение с 4 милиарда броя през миналата година, пише technews.bg.

Софтуерните инвестиции и партньорствата имат критично значение за производителите на хардуер в усилията им да създадат устройства с възможности за изкуствен интелект. Google, Apple, Sony, Microsoft и Samsung инвестират солидно в развитие на собствени гласови асистенти и технологии за изкуствен интелект. За да ги конкурират, по-малките играчи, с ограничена софтуерна експертиза и ресурси, ще търсят възможности за партньорства.