Двама американски астронавти трябва да излетят утре с ракета на SpaceX към Международната космическа станция. Деветнадесет-часовият полет ще бъде исторически - за първи път ракета на компанията на Илон Мъск ще носи на борда си хора. Ракетата Falcon 9 трябва да излети в 23:33 часа българско време от центъра "Кенеди" във Флорида, пише clubz.bg.

Ракетата Falcon 9 с капсулата Crew Dragon на върха ѝ на стартова площадка 39А на космическия център "Кенеди" във Флорида. За първи път от девет години американска ракета превозва хора до МКС. От 2011 г. САЩ изпращат своите астронавти на станцията с руски ракети и плащат на Русия за това. Очаква се президентът Доналд Тръмп лично да присъства да старта на Falcon 9. Ако метеорологичните условия не са подходящи, полетът ще бъде отложен за събота. SpaceX става първото частно дружество, което изстрелва астронавти. Боб Бенкен (49 г.) и Дъг Хърли (53 г.) вече имат опит в космическите полети. Те ще управляват капсулата Crew Dragon, която трябва да се скачи със станцията.

Южноафриканецът Мъск емигрира в Канада и после в САЩ и създава там SpaceX през 2002, след първото си бизнес творение, компанията за онлайн плащания PayPal. През 2012 г. SpaceX става първата частна компания, която изстрелва космическа ракета, а през 2015 г. тя произвежда първата ракета, чиято първа степен се връща и се приземява. Благодарение на това тя отваря пътя към по-евините космически полети. Според експерти извеждането на спътник в орбита с Falcon 9 струва два пъти по-евтино от извеждането му с европейската ракета Arianne 5.

Ако полетът на Dragon Crew e успешен SpaceX ще има предимство пред конкурента си Boeing в създаването на приемник на американските совалки от миналото. Американската космическа агенция НАСА и сключила през 2014 г. и с двете фирми договори за строеж на космическите капсули, които ще последват совалките.