Бързозарядна станция за електромобили вече е инсталирана и работи на основна артерия в Пловдив.  OMV Petrom и ЕлдрайвЧарджинг стартираха стратегическо партньорство за изграждане на зарядни станции за електромобили в България и Румъния. Двете компании подписаха рамков договор за инсталирането на над 30 бързозарядни станции на обектите на OMV в двете държави през следващите години.

Станциите ще бъдат инсталирани на OMV обекти, разположени на главни пътни артерии, и ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час.

Първите две такива бързозарядни станции са инсталирани на обектите край Даскалово, разположен на автомагистрала „Струма“, и на  Голямоконарско шосе, като вече функционират.

 Те са с мощност 50 киловата (kW), което дава възможност за около 40 минути клиентите да заредят до 80% от капацитета на батерията си. Станциите разполагат с конектори CCS (CombinedChargingSystem – европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArgedeMOve – японско-френска разработка за бързо зареждане).

Според последните данни на Пътна полиция общо 2 721 са регистрираните електромобили към края на месец април 2020 г., което е с 290 повече в сравнение с края на декември 2019 г. Регистрираните хибридни модели пък са се увеличили с близо 3000 и вече наброяват 10 074, като много от тях са плъг-ин и също имат нужда от зарядни станции.