Instagram въвежда нова функционалност, наречена Reels, която дава възможност за запис и редакция на клипове с продължителност до 15 секунди. Към тях могат да бъдат добавяни звукови и визуални ефекти, както и други елементи за персонализиране.

Това е очевиден опит за конкуриране с популярното приложение TikTok, като новата опция първоначално ще е достъпна в 50 държави. Instagram Reels се намира в раздела Instagram Camera, като тук е използван изцяло нов дизайн. Сред интересните ефекти са такива с добавена реалност, таймер и обратно отброяване.

Споделянето на завършеното съдържание става по същия начин като при стандартните публикации, като те могат да бъдат пускани и като истории. Те се появяват в отделен раздел в профила ви и могат да бъдат разглеждани от всеки или само от последователите ви, ако профилът ви е зададен като личен.

Продукциите могат да бъдат записвани като чернови и да бъдат променяни впоследствие. След публикуване те ще са видими за другите потребители в потока или раздел Discover, а някои от тях ще бъдат обозначавани като Featured. По този начин потребителите ще се ориентират за наличието на оригинално съдържание.

Instagram все още не е публикувала пълния списък с държави, в които Reels ще е налична официално. Освен в Бразилия, където бяха проведени и тестовете ѝ, тя е достъпна в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Япония, Австралия, Франция и Германия.