Instagram въвежда нови мерки за безопасност срещу подсегателството, които ще пречат на възрастните потребители да изпращат директни съобщения до тийнейджъри, освен ако не го позволят. Facebook засили мерките за действия по грижата за децата, като множество международни изявления призовават компанията да гарантира, че младите хора, използващи нейните платформи, са в безопасност.

От особено безпокойство са плановете на компанията да премести всички свои платформи към използване на криптиране от край до край, подобно на WhatsApp. Критиците твърдят, че това би деактивирало собствения вътрешен мониторинг на съобщенията на Facebook за потенциално поддържане. Политиките на Instagram изискват всички негови потребители да са над 13. Хората, които се идентифицират като тийнейджъри, се насърчават да направят акаунтите си "прайвът".

Компанията заяви: "Въпреки че много хора са честни за възрастта си, ние знаем, че младите хора могат да излъжат за рождената си дата. Искаме да направим повече, за да не се случва това, но проверката на възрастта на хората онлайн е сложна и нещо, което много индустрията се бори. За да се справим с това предизвикателство, ние разработваме нова технология за изкуствен интелект и машинно обучение, за да ни помогнем да запазим тийнейджърите по-безопасни и да приложим нови функции, подходящи за възрастта.

Компанията ще попречи на хората, които казват, че са над 18 години, да изпращат съобщения до хора под 18 години и да ги следват.