Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е най-скъпо платеният мениджър на компания през 2020 г., изчисли Forbes. Приходите на Мъск за годината превишават в пъти 211-те милиона долара, спечелени от изпълнителния директор на Paycom Чад Ричисън, който оглавяваше повечето класации.

Мъск е получил близо 11 милиарда долара в Tesla през миналата година, включително различни бонуси, които се основават на постигнатото от компанията на различни етапи на пазарната ѝ капитализация, отбелязва Forbes.

Като цяло пакетът от възнаграждения на Мъск му дава правото да купи 101,2 милиона акции на Tesla на коригирана цена от $70 за брой. В момента пазарната им стойност надхвърля $670 за акция. Компенсационният пакет е разделен на 12 транша, всеки от които може да бъде отключен само когато Tesla достигне определени етапи в своята дейност.

Мъск спечели първите четири транша от опционната премия през 2020 г., когато Tesla достигна висока пазарна капитализация и акциите на компанията се увеличиха седем пъти. Благодарение на това, състоянието на Мъск се увеличи значително, пише technews.bg.

Към 1 май изпълнителният директор на Tesla е вторият най-богат човек на планетата с нетна стойност от 182 милиарда долара. В момента състоянието му се оценява на 184 милиарда долара, докато основателят на Amazon и Blue Origin Джеф Безос има 192 милиарда долара.

Всяка от опциите дава право на Мъск да закупи 8,4 милиона акции на Tesla. Forbes изчислява, че през миналата година той е получил общо 13,3 милиарда щатски долара от опции за акции. Опциите ще струват на Мъск 2,36 милиарда долара. Като се изключат тези разходи, Forbes изчислява, че опциите са увеличили богатството на Мъск с 11 милиарда долара.

Мъск е длъжен да притежава придобитите акции на Tesla за период от пет години. Това може да е една от причините той да не фигурира в списъците на най-добре платените мениджъри.

Към днешна дата Мъск е получил шест транша от опционни плащания на стойност около 33,9 милиарда долара. Целият компенсационен пакет ще донесе на изпълнителния директор на Tesla 67,9 млрд. долара.