Новата мода при смартфоните през 2021 г. ще е отсъствието на зареждачка в кутията. Това стана ясно, след като и Xiaomi обяви, че няма да включва такава с предстоящия си флагман Mi 11, съобщи clubz.bg.

Американската компания Apple вече пусна 12-тия си iPhone без зарядно. Основен довод - много хора имат стари зареждачки от предишните модели, така се спестява боклук и се намалява размера на пакета. 

По предварителна информация и новият флагман на корейците от Samsung - Galaxy S21 - ще е без зарядно, включено в пакета.

Разбира се, при всички варианти човек може просто да закупи допълнително и зарядно. Цените на смартфоните и зарядното обаче видно не отразяват липсата му.

Проблемът е, че няма доказателства за реална полза от тази политика. Много хора купуват нови зарядни заради възможността за по-бързо зареждане, а и зарядните са едва 0,1% от електронния боклук по света.

Трендът като цяло носи ползи предимно за производителите на смартфони, затова и в някои държави принудиха Apple да върне зарядните в пакета.