Американската космическа агенция успешно лети с малък хеликоптер на Марс. Безпилотният апарат, наречен „Ingenuity“, е бил във въздуха за по-малко от минута. Nasa обаче празнува това, което представлява първия задвижван, контролиран полет от летателен апарат в друг свят.

Хеликоптерът на Марс се издигнал до около 3 м, задържал се, завъртял се и след това се приземил. Като цяло той успял да изпълни почти 40 секунди полет, от излитане до кацане.

Трябва дас е отбележи, че летене във въздуха на Червената планета не е лесно. Атмосферата там е само 1% от плътността тук на Земята. Това дава на остриетата на Роторкрафт много малко за хапане, за да получат повдигане.

Има помощ от по-ниската гравитация на Марс, но все пак - отнема много работа, за да се отдели от повърхността.

Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята.  Космическата агенция обещава още приключенски полети през следващите дни.

Твърди се , че следват команди апаратът да лети по-високо и по-далеч, а инженерите се стремят да тестват границите на технологията.

„Вече можем да кажем, че човешките същества са летели с Роторкрафт на друга планета“, каза възхитената МиМи Аунг, мениджър на проекта за изобретателност в лабораторията за реактивно задвижване на Nasa в Пасадена, Калифорния.

В контролния център на JPL заваляха аплодисменти, когато първите снимки на полета пристигнаха обратно на Земята.